Thursday, July 31, 2008

Radovan Karadzic


АПЕЛ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА ЗА ЗАШТИТУ ПОРОДИЦЕ КАРАЏИЋ
Као духовник и пастир свих хришћанских душа које ми је Бог поверио на старање и бригу, дужан сам да упозорим моћне стране чиниоце, за које верујем да су такође хришћани, да се не може и не сме уцењивати, злостављати и кажњавати цела породица због оптужби једног њеног члана.
Реч је наравно о ужој породици др Радована Караџића, чија су жена Љиљана, кћи Соња и син Александар изложени дуготрајном узнемиравању, злостављању, незаконитом лишењу слободе, па и угрожавању саме егзистенције.
У духу нашег хришћанског милосрђа и човекољубља, којим нас је Бог обдарио, најусрдније молимо да се са тим насиљем над припадницима породице др Радована Караџића одмах престане.
29. јул 2005. године
Архиепископ пећки Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски
+ ПАВЛЕ (с.р.)
-------------------------------------------------
Agents posing as patients of Dr Dragan Dabic, Karadzic's alter ego, managed to secure a strand of the wanted war criminal's hair, establishing his identity through DNA analysis.
Serbia's intelligence agency, the BIA, has revealed it received a call several months ago with a tip: "You should look into this alternative medicine healer who lectures around Serbia. His voice sounds a lot like Karadzic's".
Despite the fact that, as Dr Dabic, Karadzic had adopted a new accent, the agents despatched to investigate returned and told their superiors: "We think it's him."
After finding Karadzic at an alternative health symposium held in late May, around 50 BIA officers - most of whom were not told the real identity of their target - kept him under constant surveillance.
"We were perplexed that he was so calm, never showing any nervousness before cameras," a Serbian agent told local media.
"During one of his trips, we had traffic police stop the car in which he was travelling, and they checked everyone's documents. We were surprised that he had original documents."
Two BIA agents then visited Karadzic, posing as a couple who were having fertility problems. The agents were able to obtain samples of the his flowing white hair, which were analysed to prove that Dr Dabic was actually the fugitive indicted war criminal.
The female agent apparently left the meeting impressed with Dr Dabic, reportedly claiming she felt a strange heat in her body as he put his hands over her body, but did not touch her.
Karadzic, who enjoys support among some Right-wing nationalist elements in Serbia who consider him a hero, was reportedly warned on the morning of his capture that agents were preparing to arrest him. Senior officials, fearing he may escape, gave the order to arrest the war crimes fugitive.
Karadzic led a simple life on the run, furnishing his small flat in New Belgrade with Ikea furniture, plus a few prized items such as a photograph of his father and an audio recording of his mother's funeral.
Dragan Karadzic, the fugitive's nephew, revealed he had rented "four or five flats" for his uncle, who moved regularly to avoid detection.
"I was his only support network during this period. I knew I was being followed by intelligence organizations, but I took great care to hide my tracks, changing four or five taxis very quickly to lose anyone who might be following me," he said.
They communicated only by SMS, using women's names and codes for when they felt surveillance was getting closer to the fugitive.
Karadzic is expected to be extradited to United Nations International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) in The Hague to face war crimes charges.
----------------------------------------------------
Politika, Будо Нововић
[објављено: 28/07/2008]

Ни недељу дана после хапшења најтраженијег хашког оптуженика др Радована Караџића, лајковачки кројач Новица Тасић (51) не може да дође себи.
Чак је два пута робусног и господственог држања доктору Давиду, „узимао” меру за шивење панталона и одела. Са панталонама је био презадовољан док је кројење и шивење одела зауставило његово хапшење.
Новицу Тасића, власника кројачке радње „Немања”, који се са породицом пре скоро три деценије у Лајковац доселио из Гњилана, мука је натерала на овај потпуно непредвидиви сусрет и познанство.
После обиласка силних лекара и разноразних исцелитеља своју оболелу кћерку, по препоруци једне пријатељице,одвео је код доктора Давида Дабића, чија ординација се налазила у Улици 29. новембрау Београду. Речено му је да је доктор стигао из Америке, да је врстан стручњак и уз то биоенергичар.
– Сваки пут пре одвођења кћерке на третмане код доктора Давида, а било их је у последњих неколико месеци пет-шест, прецизно сам морао да најавим време доласка. Приликом првог сусрета објаснио сам му да сам мали занатлија и да нећу моћи све услуге на време да му платим. Смиреним и љубазним гласом одговорио ми је да новац није најважнија ствар у животу и да због тога не треба да се секирам.
Код доктора Давида третмани су трајали између сат и сат и по и почињали су са разговором а завршавали са преношењем биоенергије. То је чинио испружених руку, најчешће, у пределу главе. Једном је мени казао да седнем на столицу и принео ми руке у близину образа после чега сам одмах осетио неко пецкање и чудесну топлоту – прича Новица.
Након неколико долазака доктор је Новицу почео да ословљава са Ноле. У таквој непосредности и присности он се кројачу пожалио да има проблема са панталонама, да му оне које има нису комотне и да је принуђен да носи трегере. Новица је, вели, све то добро разумео очекујући да ће кроз такву услугу моћи да компензира део трошкова за третмане своје кћерке. Пошто је од доктора Давида узео мере својски се потрудио и сашио му панталоне за које је казао да су међу најбољима које је икада имао.Одмах потом пао је и договор око одела, али због хапшења све је остало на записаним мерама и предложеном моделу.
– Најпре сам био згранут а потом психички утучен када сам после хапшења доктора Давида Дабића, сазнао да је реч о Радовану Караџићу. Питао сам се да ли је то заиста тачно или можда све што чујем и видим ружан сан. Да сам и наслућивао ко је у питању, ако ништа, показао бих још више поштовања према том изузетно предусретљивом, пријатном и родитељски забринутом човеку за здравље мог детета којему је много помогао. Није на мени да ја сада износим било какав суд о Радовану Караџићу и његовом двојнику доктору Давиду, али оно што не могу никада заборавити јесте да је много помогао и задужио моју породицу – каже лајковачки кројач Новица Тасић.
На растанку Новица нам каже да запишемо и једну његову омиљену српску изреку за коју вели да ће је читаоци добро разумети.
Вадимо нотес а кројач диктира:
„Нов бунар копај, али у стари никад не пљуј”.

No comments: