Thursday, December 27, 2007

P O T O P

Objavljeno u Politici, 28.01.2007

Чека ли нас „судњи дан”
Уместо да успори, Земља ће 21. децембра 2012. убрзати у најоштријој кривини око Сунца, због чега ће се на површини претумбати континенти.
„Судњи дан” биће 21. децембра 2012. или коју годину касније!
Израчунао га је зналац механичких појава мр Слободан Ђорђевић, водећи инжењер у истраживачком одељењу компаније „Ербас” у Хамбургу (Немачка), који прорачунава чврстину будуће највеће путничке летелице на свету.
За своју душу се, међутим, упустио у вишегодишње одгонетање Земљине издржљивости, сложеног механичког устројства које ће је ускоро наглавце преокренути.
Планета ће извести велики „магнетни салто” који ће јој, као какав џиновски булдожер, преорати целу површину.
А шта ће се догодити с нама?
– Замислите да у оштру кривину великом брзином улазе „формула 1” и двоспратни аутобус. Претпостављате да ће се први извући, а други преврнути јер у овом случају пресуђује облик. Механички прорачуни показују да је унутрашње чврсто језгро Земље од стабилног елипсоидног постало нестабилно јајасто (овално), са одступањем (ексцентрицитет) од 0,998. Узрок томе је премоћ већег екваторског гравитационог притиска над све мањим центрифугалним изобличењем (деформација) језгра, чија се угаона брзина обртања убрзано – смањује! У протеклих век и по Земљино магнетно поље ослабило је за десет одсто, динамо (унутрашње језгро) посустаје!
Сваке године, 21. децембра она улази у најоштрију кривину (најближа Сунцу) убрзавајући, уместо да, као сваки возач, кочи! А језгро, насупрот овоме, сужава, а не шири попречни размак између „својих точкова” пружајући прилику тзв. жироскопском моменту да га вертикално обрне за 180 степени. Северни магнетни пол већ је напустио Канаду и напредује ка Сибиру. Према законима механике, северни део унутрашњег језгра пада ничице и истовремено, због Кориолисових сила, заноси удесно. Да не би био бачен као у џудоу, спречава га вискозним трењем преостали стабилни елипсоидни део планете. Докле? Земљино магнетно поље неће нестати, али тежи минимуму после којег треба да ојача. Очекује се важан догађај као подстицај, а то је нагло вертикално окретање унутрашњег језгра и закретање целе Земљине коре за одређени угао. У том часу магнетни полови замењују места и, нажалост, смењују се две цивилизације. Завршава се и 26.000 година дуг прецесиони циклус.
Најкритичније је када оса Земљине ротације и оса еклиптике уђу у исту раван, 21. децембра сваке године, када се стичу најрадикалнији математички, механички, астрономски и посматрачки услови за велики преокрет.
Ако последњи омане, јер прва три то не могу, следи само једно – одлагање...
• Покушавам да осветлим део теорије Милутина Миланковића који у последње време изазива сумњу у неким научним круговима, а тиче се условљавања ледених доба. Слични су, али не исти, наговештаји у радовима Чарлса Хепгуда, професора на Киновом државном колеџу у Њу Хемпширу, кога је подржао Алберт Ајнштајн. Заговара се могућност делимичног закретања Земљине коре у односу на „мирно” језгро, подстакнуто израженим нагомилавањем масе на површини. А све долази из дубине. Удео масе језгра од 32,18 одсто лако може да побуди нежну Земљину кору са скромним учешћем од свега 0,46 посто. Обрнуто не иде. Трептај једне длаке на људској глави не обара човека; његов пад, свакако, обара све длаке!
• Сви велики помори десили су се, како објашњавате, због повременог несклада у брзини окретања Земљиног језгра и осталог омотача. – Земља је настањива када је пет одсто ближа него сада и 15 одсто даља од Сунца. Обртање око себе омогућава живот; да је само једна страна стално окренута звезди, била би прегрејана, а друга – мрачна и смрзнута. Када се приближава, излаже нас опасности да будемо испечени. Захваљујући опадању угаоне брзине и јајастом облику језгра, уз потпору жироскопског момента, она изводи вертикални салто; мењајући смер ротације, даје шансу Сунцу да се појави на западу. И почиње да се удаљава ка следећем леденом добу. Због пораста брзине угаоног обртања језгро задобија нов, елипсоидни облик и могућност да новим вертикалним салтом спречи да планета коначно напусти Сунчев систем. У току прецесионог периода од 26.000 година Земља се удаљава и приближава, лутајући од глобалног загревања до леденог доба. Али увек остаје у „животодавном прстену” – са удаљеношћу која је већа од Венерине, а мања од Марсове. Понаша се, у ствари, као поуздан пешчани сат који мора да се окрене да би наставио да ради.
• Из математичких прорачуна произилази нови потоп, сличан Нојевом. Када му се надати? – За, отприлике, 6.400 година. Због наглог угаоног убрзања увећане центрифугалне силе, одвући ће воду са севера и југа ка екватору, на коме ће „заувек” нестати велике копнене масе. Европом ће дувати ужасни северни ветрови, уз „невиђене” вулканске ерупције и померања Земљине коре. За разлику од претходног „пасивног потопа”, изазваног наглим успорењем, наредни ће бити „активан”. Потопима нису потребне нове количине воде: периодичне промене угаоне брзине одређују прерасподелу и нова пустошења.
• Како на живи свет утиче преокретање магнетних полова
У вертикалном заокрету језгро захвата огромне масе у дубини. Разлика између екваторског и поларног полупречника од 21.400 метара мора бити преуређена. Нимало случајно: то одсликава нагло издизање једних подручја коре за десетак километара и спуштање других исто толико. Сетићете се да се ово поклапа с највишим планинама и највећим дубинама. Замислите ужасну слику како се километарски висок талас земље и камења изненада издиже, окићен блештавим експлозијама јарко црвене лаве и праћен неподношљивом риком из Земљине утробе. Грозоморни ватрени пир коме ниједан холивудски сценарио није дорастао. Дан када Сунце и звезде мењају правац кретања, када нестаје једна цивилизација, а магнетни полови планете размене своја места...
• Колико смо близу (или далеко) од „Судњег дана”?
– То се очекује 21. децембра 2012. године или, можда, касније.
– Шта мислите: да ли је целисходно да цивилизације настају у песку (Месопотамија, Египат...)? Постоји одговор: Земља је прилазила Сунцу преображавајући идеалне екваторијалне пределе у мање погодне за живот. А на северу, где смо сада, бивало је боље. Планета се окретала мало брже пре 2000 година него сада... Моји прорачуни дају нове, веома мале, чиниоце сила привлачења и одбијања Земље од Сунца, узроковане властитом ротацијом; оне делују дугорочно и нису обухваћене Њутновим формулама. Земља се приближава Сунцу, то је једини разлог глобалног отопљења. Узрок нису распршивачи и угљен-диоксид, већ растојање од матичне звезде!
Станко Стојиљковић [објављено: 28.01.2007.]
( * * * )
Britanski naučnik Isak Njutn, otac moderne fizike i astronomije, u pismu iz 1704. godine predvideo je kraj sveta za 2060. godinu.
Njegovo pismo juče je izloženo u Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu u sklopu izložbe pod nazivom „Njutnove tajne”.
Čuveni racionalista, koji je kraljevskim izuzećem pošteđen zaređenja u engleskoj crkvi - što je bilo uobičajeno za akademika njegovog doba i zbog čega nije morao slediti njeno učenje - ipak je zasnovao svoje predviđanje na Biblijskom tekstu.
Njutn je utvrdio je da će svet nestati 1260. godina posle osnivanja rimske imperije u zapadnoj Evropi 800. godine naše ere.
Sa Univerziteta je saopšteno da je pismo prvi put javno izloženo od 1969. godine.
Njutnov rad krajem 17. veka na Univerzitetu Kembridž bio je kamen temeljac moderne nauke do otkrića relativiteta i kvantne mehanike u prošlom veku.
Njutn je 4 godine proveo u izucavanju alhemije.

3 comments:

Anonymous said...

чтобы добавлять свои статьи, обязательно ли регистрироватся?

Anonymous said...

[url=http://pittsburghmom.com/members/Pokimon2010/default.aspx/][img]http://i048.radikal.ru/0910/57/9a759e833d4a.jpg[/img][/url]

10601 movies of premium DVD property

We be subjected to thousands of the hottest movies you've been waiting to protect! And they're infrequently available in Hi-Def!
These movies are playable on most viewing devices including iPod, PDA (HandHelds), PC, DVD & DivX players.
There are absolutely no limits. Download as much as you penury with incredibly high speeds. No additional software is required!
Simply click on a tie-up, download a cinema and watch it on your favorite player.

[size=4][url=http://pittsburghmom.com/members/Pokimon2010/default.aspx]Sign Up[/url] today and forget about buying or renting DVDs offline. [/size]


[url=http://movies.aoaoaxxx.ru/][img]http://i038.radikal.ru/0910/6d/1c3f50e4ddf0.jpg[/img][/url]





























[url=http://pittsburghmom.com/members/Pokimon2010/default.aspx][b]TOP 40 BEST Movies:[/b][/url]
Plague Town
Acolytes
Hocus Pocus
Message in a Bottle
Dragonheart
Scooby-Doo! and the Monster of Mexico
November Son
Son of the Mask
Stop-Loss
Air I Breathe, The
Day of the Locust, The
Don't Tell Mom the Babysitter's Dead
Freddy Got Fingered
All Together, The
O Brother, Where Art Thou?
Drop Zone
An American Affair
Drifter: Henry Lee Lucas
Murder in Three Acts
BASEketball
Finding Nemo
Crazy in Alabama
Fighting
Antwone Fisher
Surrogates
Blue Velvet
Fly II, The
Godzilla vs. Mothra
Jungle Book, The
88 Minutes


[url=http://notradical.com/members/aminadimkin51.aspx]Barbie Mariposa and Her Butterfly Fairy Friends [/url]
[url=http://blogs.mynd.ath.cx/members/kornejvernachev.aspx]Dirty Mary Crazy Larry [/url]
[url=http://novinewcomers.com/members/nimaatgaveshin4.aspx]Malevolence [/url]
[url=http://novinewcomers.com/members/nimaatgaveshin4.aspx]Barbie and the Magic of Pegasus 3-D [/url]
[url=http://ishug.is/members/nuzartimoshenko.aspx]Ricochet [/url]
[url=http://cherryvalleylife.com/members/zahidbistrogla.aspx]Mad Max Beyond Thunderdome [/url]
[url=http://ishug.is/members/nuzartimoshenko.aspx]Manchurian Candidate, The [/url]
[url=http://forums.quark.com/members/fridaljakov54.aspx]After the Sunset [/url]
[url=http://nsigcommunity.com/members/ahdjacjuk10.aspx]Marine, The [/url]
[url=http://ivoroling.nl/members/abdulvahidgli.aspx]Creepshow [/url]

Anonymous said...

Энциклопедия для заботящих родиелей.
Мы даем большое пособие которое поможет всем
спрашивающимся родителям познать как правильнее ухаживать за вашим деткой раздел http://rubebi.ru
Извините что может не в ту тему написал. но не нашел раздел общения
[url=http://rubebi.ru/mult/1835-murzilka-opyat-dvoyka-1957.html]Мурзилка : Опять двойка (1957) : Энциклопедия для родителей[/url]