Wednesday, August 20, 2008

Ustaski monstrum Dinko Sakic

Бивши командант усташког логора смрти Јасеновац Динко Шакић, који је због ратних злочина осуђен на 20 година затвора, умро је након дуге и тешке болести у 87. години у загребачкој болници Дубрава.
Шакића је на основу међународне потернице Аргентина 1998. изручила Хрватској, након чега је на загребачком жупанијском суду осуђен на 20 година затвора због ратних злочина над цивилним становништвом. Након шест месеци суђења, које су пратила бројне јеврејске организације и међународна заједница, Шакић је у октобру 1999. проглашен кривим зато што је као командант логора од маја до краја октобра 1944. командовао и спроводио мучења и убијања логораша и зато што је пропустио да спречи и казни злочине потчињених усташа.
Шакић је осуђен и због тога што је лично хицима из пиштоља убио четворицу логораша и наредио вешање 22 логораша.
Казну је служио у Лепоглави у ћелији с високим комфором, са телевизором и компјутером како би могао да пише мемоаре, а неколико пута месечно могао је да посећује своју жену Наду.
Њој је суђено као усташкој чуварки у Старој Градишки, али је ослобођена јер нико није могао да сведочи да је неког убила, па је затим на терет државе смештена у комфоран старачки дом
.
Шакић је због лошег здравља касније боравио у затворској болници у Загребу, а казна би му истекла 2018. године. (Танјуг)

3 comments:

Anonymous said...

G. razmisljanje o onom delu hrvatskog naorda koji su bili i ostali USTASE i te kako treba razmisljati I NIKAD NE ZABORAVITI.
Kad vi tamo budete o tome trezveno porazmislili i napravili veliko istorijsko izvinjenje i mi ovamo cemo prestati o tome da pisemo i razmisljamo. Ovako je vrlo cudno da jedan genocidni narod udje u Europu nekaznjeno za zlocine koje je pocinio.

Slobodan " Boban" Djurkovic said...

"Mi Hrvati i svi drugi civilizirani narodi..."Jos se usudjes da spominjes Boga:8 miliona"vestica" ste spalili tj.vas Vatikan u Srednjem veku,pokatolicili silovanjem i macem i pogromom desetine miliona Indijanaca u Juznoj Americi,advokati citavog sveta debelo zaradjuje na pedofilnim procesima vasih "svjestenika",jos uvek smanujete broj i etnicitet vecine zrtava u Jasenovcu i drugim logorima,jos uvek ne priznajete efekte "Oluje",vasa mrznja prema Srbima je bolesna i megalomanska..Kako samo volim momente kad vam Sasa Djordjevic dade onu trojku,vama i vasem"tisucljetnjom civiliziranom podrijetlu"..E,moj chizmoljube,nakaradni srpski turbo-folk prodaje vise ploca u tvojoj "civiliziranoj"Kroaciji,nego igde drugo.."DJORDJEVIC SASA!"

Srebrenica Genocide said...

Jasenovacke lazi o 600,000 mrtvih Cetnika, a samo 28,000 ih je pobijeno prema podacima statistickog zavoda Jugoslavije