Monday, February 18, 2008

Kosovo, 17 Februar

Premijer Kostunica
Председник Владе Србије Војислав Коштуница обратио се јавности поводом једностраног проглашења лажне државе на тлу Србије.
„Поштовани грађани Србије, данас, 17. фебруара противправно је проглашена лажна држава Косово на оном делу територије Србије који се налази под војном контролом НАТО пакта. До овог незапамћеног безакоња довела је деструктивна, сурова и неморална политика силе коју спроводе САД. Овим чином је целом свету дато на знање да Америка силу ставља изнад Повеље УН и да је спремна да самовољно, безобзирно и грубо крши међународни поредак зарад својих војних интереса.”
„Стављајући насиље изнад начела међународног права, САД су применом слепе силе понизиле и натерале ЕУ да погази принципе на којима почива сама ЕУ. Америка је присилила Европу да је следи у нечувеном насиљу које демонстрира над Србијом. Европа је данас погнула главу и због тога ће и она бити одговорна за све далекосежне последице које ће ово насиље имати по европски и светски поредак. Тиме је, пре свега, понижена Европска унија, а не Србија. Србија је одбила да се понизи, држећи се чврсто права и одбијајући да се повинује сили.
Једнострано проглашење лажне државе под старатељством САД и ЕУ, представља завршни чин политике силе која је започета агресијом и безумним бомбардовањем Србије и потом настављена доласком НАТО трупа на Косово и Метохију. Никада се као данас 17. фебруара није јасније показала истина зашто је Србија дивљачки разарана под НАТО бомбама. Прави темељ лажне државе Косово чине бомбе којима је НАТО рушио Србију. Зато треба рећи праву истину да иза ове лажне државе стоје, пре свега, војни интереси НАТО пакта, што је и потврђено Анексом 11 Ахтисаријевог плана. Само тако је могла настати оваква лажна држава, а она заувек остаје лажна макар за њено признање западне земље жртвовале цео светски правни поредак и ризиковале мир.
Председник САД, који је одговоран за ово насиље, и његови европски следбеници, биће црним словима уписани у историју Србије, али и у сваку историју међународног права и на њему заснованог светског поретка”, нагласио је премијер Војислав Коштуница у обраћању јавности Србије. (РТС)
Predsednik Tadic
Држава Србија ће повлачити одговорне потезе и учиниће све што је у њеној моћи да се поништи самовољно и противправно проглашена независност Косова, изјавио је председник Србије Борис Тадић и нагласио да „Србија никада неће признати независност Косова”.
„Поштовани грађани Србије, у овом тешком тренутку за државу и све нас желим да апелујем на све грађане Србије, на наше сународнике на Косову и Метохији, да нас у овим данима пре свега руководи разум. Држава Србија ће повлачити одговорне потезе и учиниће све што је у њеној моћи да се поништи самовољно и противправно проглашена независност Косова. Србија је реаговала и реаговаће свим мирним, дипломатским и правним средствима да се овај акт привремених косовских институција поништи. Србија од међународних институција на Косову тражи да се одмах поништи овај чин, који је противан основним принципима међународног права”.
„Поштовани грађани, у овом тренутку најважнији су нам животи људи и њихова безбедност. Кфор и Унмик су обавезни да обезбеде сигурност за све Србе и друге неалбанце на Косову, да чувају њихове домове и све наше светиње. На њима је одговорност за сваки живот на Косову и Метохији.
Затражио сам од Кфора и Унмика највиши степен безбедности за наше људе. Али дужни смо и ми да бринемо. То ћемо најбоље показати тако што нећемо повлачити непромишљене потезе којима би се могле производити околности у којима би безбедност наших сународника на Косову и Метохији била угрожена.
Србија ће наставити да чини све што је неопходно да се обезбеди сигурност нашим сународницима на Косову и да им се у сваком смислу олакша живот.
Још једном позивам све државне функционере и лидере свих странака у Србији да у овој ситуацији поступају одговорно.
Тражим од свих политичара да у својим изјавама позивају своје присталице на мир, озбиљност и суздржаност. Страначке промоције одмах треба да се оставе по страни како би држава у овој ситуацији пуној изазова могла да делује одговорно и јединствено.
Апелујем такође и на медије у Србији да у следећим данима максимално одговорно и без сензационализма раде свој посао.
Ову ситуацију Србија ће пребродити мирно, достојансвено и цивилизовано.
Србија насиљу неће прибегавати и то је једини приступ који нам може омогућити да наставимо своју легитимну борбу за очување интегритета земље, а Србија ће у тој дипломатској борби бити упорна, бранећи и своје интересе и међународно право, ма колико то било потребно и све док нелегитимни акт о независности не буде у потпуности стављен ван снаге”, рекао је председник Тадић. (РТС)
Председник Србије Борис Тадић затражио је данас од Савета безбедности УН да „хитно поништи једнострани и противправни акт отцепљења Косова” и поручио да ће Србија предузети све политичке и дипломатске мере да спречи отцепљење дела своје територије. У обраћању Савету безбедности УН, Тадић је нагласио да Србија никада неће признати независност Косова, упозоривши међународну заједницу да би такво признање могло представљати опасан преседан са несагледивим последицама. Тадић је, на седници Савета безбедности сазваној поводом проглашења независности Косова, рекао да „државе које би признале независност српске покрајине преузимају одговорност за евентуално ново етничко чишћење Срба, који су преостали на Косову и Метохији”.
„Сви Албанци који су 1999. године живели на Косову живе тамо и данас. Али 250.000 хиљада Срба који су до 1999. године живели на Косову, сада више нису у својим домовима већ у избегличким камповима у централној Србији”, рекао је и додао да „је нелегална одлука о независности за њих порука којом се каже немојте се враћати јер овде сте непожељни”.
У име Србије Тадић је од Савета безбедности УН затражио да „потврди суверенитет и територијални интегритет Републике Србије који укључује и Косово” и да „предузме делотворне мере, како би се обезбедило пуно поштовање свих одредби Повеље Уједињених нација и Резолуције 1244”.
Од генералног секретара УН Бан Ки Муна и његовог специјалног представника на Косову Јоакима Рикера Србија, рекао је Тадић, тражи да „искористе своја овлашћења и да прогласе неважећим акт о независности Косова, а Скупштину Косова распусте, зато што је проглашење независности противно Резолуцији 1244”.

Тадић је указао и да „међународне безбедносне снаге на Косову, КФОР, морају у складу са ставом 9. Резолуције 1244, да остану статусно неутралне” истичући да су оне „одговорне за заштиту живота и имовине Срба и свих других неалбанских заједница у покрајини”.
Република Србија жели да верује да је КФОР у стању да спречи свако насиље над српским становништвом као и уништавање нашег верског наслеђа”, рекао је.
Тадић је поновио спремност Београда на преговоре, истакавши да „дугорочни мир и стабилност у региону могу бити постигнути једино преговорима и компромисним решењем” јер „једино миран и стабилан Балкан може донети економски просперитет сваком свом житељу”.
Нагласивши да „Србија никоме не прети насиљем” и да је њена „снага у вођењу политике мира” Тадић је поновио да „Србија никада неће признати независност Косова”.
„Ми се Косова никада нећемо одрећи и нећемо одустати од борбе за своје легитимне интересе. За грађане Србије и њене институције Косово ће увек остати Србија”, рекао је председник Србије.
У обраћању Савету безбедности УН Тадић је назвао историјском неправдом „ако се једној малој, мирољубивој и демократској земљи у Европи, чланици УН нелегално и против њене воље одузима део територије”.
Председник Србије такође је одбацио аргументе по којима Косово добија независност због грешака које је починио Слободан Милошевић рекавши да се „сада демократска и мирољубива Србија поново кажњава одузимањем дела територије” док се независност поклања „једној етничкој заједници која за осам година... није учинила ништа да преостали Срби и други неалбанци на Косову остваре живот достојан човека”.
Независношћу се награђују они који су, на почетку 21. века, у Европи, створили српске гетое опасане бодљикавом жицом, окружене топовским цевима и до зуба наоружаним војницима. Награда стиже онима који су учестовали у сегрегацији Срба и онима који им онемогућавају права на слободу кретања, који их терају да живе у мраку и сталном страху за своје животе”, рекао је Тадић.
Председник Србије је упозорио и да „свако ко подржава независност Косова мора бити свестан да се овим чином легализује претња насиљем као средство за стварање нових држава и остваривање властитих политичких интереса”.
„Ако дозволите да овај нелегални чин постане реалност, показаћете да се у свету не морају поштовати право и правда. Показаћете да ово тело светске организације, нажалост, губи ауторитет”, додао је.
Тадић је такође рекао да ће се „Србија, као европска земља, и у таквом свету достојанствено, мирно и цивилизовано борити и за право и за правду и да никада неће одустати ни од својих легитимних инереса нити од своје легитимне европске перспективе”.
Председник Србије је у обраћању Савету безбедности УН упозорио да велики број земаља у свету има сличан проблем као Србија, запитавши „да ли смо сви свесни преседана који се успоставља и да ли смо свесни катастрофалних последица до којих он може довести”.
Постоје десетине разних Косова у свету и сва она само чекају да косовска сецесија постане стварност и да се установи као такозвана прихватљива норма. Упозоравам, са пуном одговорношћу, најодговорније на опасност да многи постојећи конфликти могу да ескалирају, да се замрзнути конфликти распламсају, а нови букну”, рекао је Тадић. (Бета)
SAD
Сједињене Америчке Државе данас су званично признале Косово као независну и суверену државу, саопштила је америчка државна секретарка Кондолиза Рајс
.
Раније данас тако је поступио Авганистан и постао прва земља која је се одлучила на овај корак. Најаве за признавање су између осталих данас саопштили Аустралија, Јапан и Турска, док су се Шпанија, Румунија, Грчка, Бугарска, Словачка, Кипар, Индонезија, Шри Ланка, Азербејџан, Молдавија и Нови Зеланд оштро успротивили признању независности Косова и Метохије. Вечерас се очекује да независност званично прихвати и Велика Британија.
Честитамо народу Косова на овом историјском тренутку и председник САД Џорџ Буш позитивно је одговорио на захтев Косова да успостави дипломатске односе са САД, наведено је у саопштењу достављеном Танјугу.
У саопштењу се каже да ће успостављање дипломатских односа са Косовом потврдити специјалне везе пријатељства између народа САД и Косова и такође потврђује пријатељство са Србијом. Амерички председник Џорџ Буш изјавио је раније данас да је „народ Косова независан”.
Министар иностраних послова Француске Бернар Кушнер саопштио је да Француска признаје независност Косова и да је председник Никола Саркози написао писмо председнику Косова у коме се то званично објављује. „Ово је крај невоља на Балкану. Надам се да је све готово. Сада је потребно помирење, иако знам да ће за то бити потребно доста времена”, рекао је Кушнер.
Давид Милибанд, министар иностраних послова Велике Британије, саопштио је после разговора са министрима ЕУ у Бриселу, да је британска влада одлучила да призна независно Косово.
Његов став раније је потврдио и немачки министар спољних послова Франк-Валтер Штајнмајер. Он је у Бриселу рекао да је око 17 држава чланица Европске уније одлучило да брзо донесе одлуку о признавању независности Косова. Штајнмајер је рекао да ће „већина чланица ЕУ признати демократско, мултиетничко Косово засновано на владавини права” и да ће „то такође учинити и Немачка”.
И шеф италијанске дипломатије Масимо д´Алема изјавио је да је Италија одлучила да призна независност Косова.
Mинистарка спољних послова Аустрије Урсула Пласник најавила је после седнице Савета министара ЕУ, да ће Аустрија признати независност Косова.
И Турска је одлучила да призна независност Косова, рекао је данас турски министар спољних послова Али Бабакан.
Авганистан је раније данас признао независност Косова и тако је постао прва земља која је признала независност Косова.
Проди: Србија не треба да се осети напуштеном
Италијански премијер Романо Проди изјавио је данас да је у разговору с председником Србије Борисом Тадићем уверио свог саговорника да су Италија и Европа и даље пријатељи Србије и да Србија не треба да се осети „напуштеном” од Европе после једностраног проглашења независности Косова. „Имамо дуго пријатељство са Србијом, тако да имамо одговорност да се Србија не осети напуштеном од Европе у овом тренутку”, рекао је Проди, а пренела италијанска агенција АНСА. Проди је оценио да је једнострано проглашење независности Косова „неизбежан развој”. (Бета, Танјуг, Блиц)
Влада Србије наложила је амбасадору у Вашингтону да се хитно врати у Београд, што је мера која ће важити за све земље које признају једнострану независност, рекао је вечерас премијер Војислав Коштуница.
У обраћању посланицима Скупштине Србије, Коштуница је рекао да су признањем независности Косова, САД пред целим светом „показале насилничко лице политике сирове силе”. Коштуница је поновио да Србија никада неће признати лажну државу Косово на својој територији и да ће за државу покрајина остати саставни и неодвојиви део Србије. „Данас почиње наша дуготрајна борба да у потпуности вратимо целокупну покрајину у уставноправни поредак Србије. То је наш циљ и Србија ће га остварити. Ако не можемо да га потпуно остваримо данас, остварићемо га сутра, јер Србија мора бити слободна”, рекао је он.
Коштуница је рекао да је повратак Косова и Метохије у уставноправни поредак земље у складу са важећим нормама међународног права и заштита грађана у покрајини који поштују уставни поредак трајни и најзначајнији задатак и главни циљ будуће државне политике.
„Насиље и силу оставимо онима који су се пред целим светом њоме обрукали. Србија мора сачувати стабилност да би сачувала и бранила Косово. Користим ову прилику да позовем и замолим све грађане на мир, да мирно протествују и да не руше своје градове и своју земљу”, рекао је он.
Коштуница је оценио да су проглашењем независности Косова погажени Повеља УН, Резолуција Савета безбедности 1244, Завршни хелсиншки акт и све норме међународног права на којима почива светски поредак.
Једнострано проглашење лажне државе Косово представља директно угрожавање суверенитета и територијалног интегритета Србије, њеног Устава и уставног поретка, као и свих легалних и легитимних аката које су донеле највише државне институције Србије”, казао је он.
Коштуница је додао да је Влада Србије одлуком од 14. фебруара унапред поништила све противправне акте привремених органа самоуправе на Косову и Метохији и прогласила их неважећим и ништавним. Ништавна је и одлука ЕУ о слању мисије у јужну покрајину.
Премијер је оптужио САД и НАТО да су омогућили проглашење независности „под окриљем сурове силе” и захваљујући непринципијелној политици и да је доказ за то намера да се у спровођењу те политике по сваку цену заобиђе УН
. (Бета)

No comments: