Wednesday, February 27, 2008

Vojska Srbije

Oklopne jedinice Vojske Srbije će, po završenoj reorganizaciji Kopnene vojske (KoV), imati manje od 250 tenkova.
Imaće i oko 350 oklopnih transportera, raspoređenih u četiri tenkovska i osam mehanizovanih bataljona.
Svaka od četiri brigade KoV-a ce imati u svom sastavu po jedan tenkovski bataljon i po dva mehanizovana bataljona.
Budući tenkovski bataljoni imaće, po ugledu na britanski model, po 53 tenka raspoređena u četiri čete (komandni tenk, i četiri čete sa po 13 tenkova), dok će mehanizovani bataljoni imati po 40 vozila (komandno borbeno vozilo pešadije, tri čete sa po 13 vozila i četa za podršku).
Bataljoni će imati komandnu četu sa izviđačkim elementima, inžinjerijom, jedinicom za održavanje veze, četu za podršku u motorizovanom bataljonu i logističku četu.
Tenkovski pukovi bivše JNA imali po 63 tenka.
Nova organizaciona rešenja su usvojena nakon analize trenutnog stanja i zaključka da se i pored smanjenja kvantiteta može povećati kvalitet.
U naoružanju će ostati tenkovi M-84, manji deo tenkova T-72 i transporteri BVP M-80 A, dok će tenkovi T-55 i većina tenkova T-72 čiji su eksploatacioni resursi istrošeni biti povučeni iz upotrebe.
Vojska Srbije ce formirati i remontnu rezervu od dela tenkova M-84 i transportera BVP M-80, koja će biti korišćena za popunu jedinica prilikom slanja tehnike na remont i prilikom težih kvarova i oštećenja.
U narednom periodu Vojska će posvetiti veću pažnju angažovanju vojnika po ugovoru, nakon što njihov status bude jasnije i povoljnije regulisan novim zakonom.
Ispravnost tenkova i transportera u novoformiranim bataljonima je preko 95%, a da se ostalih pet odsto svodi na svakodnevne kvarove koji nisu predvidivi i otklanjaju se u jedinici.
Postojeća izdvajanja iz budžeta omogućavaju redovno održavanje, ali ne i intenzivniji program opremanja. (Beta)

No comments: