Wednesday, February 27, 2008

Srpska mafija

16. mart 2007
Srpski biznismen Andrija Drašković uhapšen je danas, posle četiri godine bekstva, na aerodromu u Frankfurtu, javila je italijanska agencija Ansa.
Istražni organi italijanske policije smatraju Andriju Draškovića (43) jednim od najznačajnijih mafijaških šefova bivše Jugoslavije, dodaje Ansa.
Drašković je, pre nego što je uhapšen, avionom doputovao iz Beograda.
Nemačka policija uhapsila je Draškovića na osnovu evropske poternice na zahtev odeljenja za borbu protiv mafije iz Barija.
Italija ga smatra naslednikom Željka Ražnatovića Arkana, bivšeg komandanta paravojnih jedinica Tigrovi.
Posle Arkanovog ubistva, 15. januara 2000. u Beogradu, Drašković je počeo da se pominje kao jedan od organizatora tog ubistva.
Tokom kasnijeg boravka u zatvoru, svedočio je na suđenju za Arkanovo ubistvo. Tom prilikom rekao je da je „dobar sa Radetom Markovićem”, tadašnjim šefom Resora državne bezbednosti MUP Srbije i tvrdio da ima značku DB, koju je dobio tokom NATO bombardovanja 1999. godine.
Drašković i njegov kum Aleksandar Golubović optuženi su za ubistvo Zvonka Plećića u restoranu „Rojal knez” 11. septembra 2000.
Drašković je najpre osuđen na 9,5 godina zatvora, a posle žalbe branilaca kazna mu je povećana na 12 godina. Savezni sud ukinuo je presudu i naložio ponovno suđenje, na kojem su Drašković i Golubović oslobođeni krivice jer su „pucali u samoodbrani”, iako je Plećić ubijen s leđa. Posle nepune četiri godine provedene u pritvoru, Drašković je pušten na slobodu.

No comments: