Sunday, March 9, 2008

Haradinaj

Karla del Ponte upozorila je da će morati da povuče optužnicu protiv Ramuša Haradinaja, ako se ne pojave svedoci kojima se preti.
Nazivajući Haradinaja „gospodarom rata i gangsterom”, na početku suđenja bivšem komandantu OVK, glavna tužiteljka Haškog tribunala ukazala je da se tužilaštvo suočava sa problemom zastrašivanja svedoka, koji bi trebalo da se pojave na suđenju.
Na početku suđenja Ramušu Haradinaju i dvojici kooptuženih za zločine nad Srbima, Romima i Albancima na Kosovu, glavna tužiteljka Karla del Ponte rekla je pred Haškim tribunalom da su optuženi „gangsteri u uniformama” koji na „svojim rukama imaju krv” nevinih žrtava.
Ona je upozorila da se svedocima optužbe i dalje preti i da je prvi svedok među žrtvama dobio pretnje proteklog vikenda.
Da je po optuženima, žrtve bi zauvek potonule u tihe vode Radonjićkog jezera ... ali ubijene žrtve nisu nestale, tela su otkrivena, a u nedeljama pred nama čućete njihove glasove... Priče onih koji su nestali, pošto su poslednji put viđeni u rukama OVK, čućete preko glasova njihovih rođaka”, naglasila je Del Ponteova.
Prema njenim rečima, u zločinima za koje su optuženi Haradinaj, Baljaj i Brahimaj „nema ništa plemenito, herojsko i patriotsko - to su krvava i brutalna ubistva”.
Trojica optuženih bili su gangsteri u uniformama koji su imali kontrolu u tom području, što je bila smrtonosna kombinacija za civilne žrtve”, naznačila je Del Ponteova.
Del Ponteova je rezignirano upozorila: „Ako nemam svedoke koje ću dovesti u sudnicu, moja je obaveza da povučem ovu optužnicu”.
Haradinaj, bivši zapovednik OVK u okolini Dečana, optužen je zajedno sa potčinjenim Idrizom Baljajem i Ljahom Brahimajem za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.
U 37 tačaka optužnica im na teret stavlja višestruko ubistvo, progon, deportaciju, protivpravno zatvaranje, nehumana dela, okrutno postupanje, mučenje, otmice, zlostavljanje i silovanje civila u okolini Dečana između aprila i septembra 1998.
Većina zločina počinjena je u improvizovanom zatočeničkom logoru Jablanica na Radonjićkom jezeru, koji je vodio Brahimaj, a činili su ih pripadnici „Crnih orlova” drugooptuženog Baljaja.
DETALJI OPTUŽNICE
U nastavku uvodne reči optužbe na suđenju Ramušu Haradinaju i kooptuženima za zločine u Metohiji, tužilac Dejvid Re je u Haškom tribunalu rekao da je Haradinaj imao apsolutnu kontrolu nad jedinicama OVK koje su napadale, otimale i ubijale srpske, romske i albanske civile u okolini Dečana 1998. godine.
Re je naglasio da su Haradinaj, tadašnji vođa OVK u tom području, i njemu potčinjeni Idriz Baljaj, zapovednik „specijalne jedinice Crni orlovi” i Ljah Brahimaj, koji je držao zatočenički logor u Jablanici kod Glođana, „počinili grozne zločine protiv čovečnosti i teško kršenje zakona i običaja rata”.
Po rečima tužioca, samo nekoliko stotina metara od rodne kuće i štaba Haradinaja u Glođanima, „Crni orlovi” - u čijoj je obuci Haradinaj učestvovao - streljali su zatočene civile iz logora.
Kod kanala koji vodi ka Radonjićkom jezeru, precizirao je Re, ubijeno je 48 civila, a pronađeno je 35 tela, dok se ostalih 13 smatra nestalim.
U Jablanici je mučeno 29 civila, a u okolini je 35 oteto
.
Re je pomenuo da je postojanje i delovanje „Crnih orlova” u svojoj knjizi potvrdio i prvooptuženi Haradinaj, ali „nije naveo da su odvodili Srbe i one koji su odbijali da sarađuju na stratište kod jezera i streljali ih”.
Sela u okolini su očišćena od svih koji nisu podržavali OVK, prvenstveno Srba i Roma. Do aprila 1998, svi su bili očišćeni... Od 123 srpske porodice koje su u području živele u januaru 1998, poslednja je otišla u maju... U kuću starog bračnog para došli su pripadnici OVK i rekli im da moraju da odu, jer je to albanska zemlja”, naglasio je Re.
Tužilac je podvukao da je Haradinaj imao „apsolutnu kontrolu u sprovođenju zajedničkog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bio da OVK ”uspostavi potpunu kontrolu nad operativnom zonom Dukađin„ putem ”protivpravnog uklanjanja srpskih civila s tog područja i nasilnog suzbijanja svakog stvarnog ili pretpostavljenog vida saradnje tamošnjih albanskih ili romskih civila sa Srbima„.
Haradinaj je juna 1998
, nastavio je Re, naredio opštu mobilizaciju, nalažući ”mere za sprečavanje svih aktivnosti protiv našeg rata„.
”To naređenje ulazi u srž zajedničkog zločinačkog poduhvata, jer su mere koje Haradinaj naređuje izvan svakog zakona rata„, rekao je zastupnik optužbe.
Re je najavio da će o potpunoj kontroli Haradinaja nad OVK u okolini Dečana tokom suđenja svedočiti jedan od posmatrača EU koje je u avgustu 1998. Haradinaj zadržao i ispitivao.
O napadima OVK na Vojsku Jugoslavije i policiju od početka 1998, u korist optužbe će, među ostalima, svedočiti general VJ Božidar Delić koji je na suđenju Slobodanu Miloševiću bio svedok odbrane.
Tužilac Re citirao je i nalaze organizacije za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč da je OVK, uprkos upozorenjima, u kritično vreme otimala i ubijala civile u području Dečana. To će kao svedok optužbe potvrditi jedan visoki posmatrač HRV-a koji je 1998. bio na terenu.
Po najavama tužilaštva, šest preživelih ili rođaka žrtava tokom suđenja bi trebalo da budu zaštićeni svedoci.
Svedokinja pod šifrom S-04 svedočiće kako su Baljaj i njegovi ljudi iz porodične kuće u selu Rznić odveli njene dve sestre i majku koje više nije videla. Telo njene majke nađeno je u Radonjićkom jezeru, sestrino u selu Žebalj, dok telo druge sestre nikada nije nađeno.
Trebalo bi da svedoči i žena koju je, po optužnici, Baljaj silovao u avgustu 1998.
U 37 tačaka, optužnica na teret Haradinaju, Baljaju i Brahimaju stavlja višestruko ubistvo, progon, deportaciju, protivpravno zatvaranje, nehumana dela, okrutno postupanje, mučenje, otmice, zlostavljanje i silovanje civila u okolini Dečana od aprila do septembra 1998. Među žrtvama navedenim u optužnici je 19 Albanaca, 18 Srba, 13 Roma, tri Crnogorca i jedan musliman. (B92, Beta)
*************
Ubijeno je najmanje 10 potencijalnih svedoka Haškog tribunala u postupku koji se vodi protiv Ramuša Haradinaja.
Ubijeni su Iljir Seljimaj, Bekim Mustafa, Avni Eljezaj, Tahir Zemaj, Sabahate Toljaj, Isuf Hakljaj, Sadik i Dželjadin Musaj i Sadik i Veljselj Murići.
Pomenuti su bili potencijalni svedoci optužbe protiv Haradinaja.
Saznanja Tribunala do kojih se došlo uz pomoć stranih bezbednosnih službi ukazuju da su bivši saborci Ramuša i Dauta Haradinaja u više navrata upućivali pretnje svedocima Tribunala, bilo da se nalaze na području Kosova i Metohije, ili da borave u inostranstvu, kako bi ih sprečili da u Hagu svedoče o zločinima OVK.
Značajna finansijska sredstva uglavnom stečena od kriminalnih aktivnosti izdvajaju se u cilju podmićivanja potencijalnih svedoka, ali i za angažovanje lica na praćenju i otkrivanju lokacija na kojima borave svedoci Tužilaštva”, navode izvori iz Tribunala i dodaju da su te aktivnosti posebno bile intenzivirane posle puštanja iz pritvora Ramuša Haradinaja.
„Saznanja ukazuju da su pretnje i pritisci bili organizovani od strane Haradinaja, a posredstvom kriminalno-terorističke grupacije porodice Aguši, predvođene Aljušom Agušijem, bivšim glavnim inspektorom u Kosovskom zaštitnom korpusu”, kažu u Tribunalu. U takozvanim grupama za zastrašivanje deluju pripadnici OVK.
Poslednji u nizu stradalih, a mogućih svedoka protiv Haradinaja je Kujtim Beriša. U podgoričkom naselju Konik 16. februara ove godine Beriša je poginuo u saobraćajnoj nesreći pod čudnim okolnostima.
Beriša je tokom sukoba na Kosmetu živeo u selu Rznić, opština Dečani, gde je, između ostalog, bio stacioniran štab jedinice Crni orlovi.
Zato je Beriša bio svedok aktivnosti i zločina OVK pod komandom Ramuša Haradinaja.
„S obzirom na to da je lično bio žrtva maltretiranja i zlostavljanja i da su njegovu suprugu silovali Idriz Baljaj i pripadnici jedinice Crni orlovi, Beriša je bio jedan od značajnih svedoka optužbe”, ustanovile su inostrane bezbednosne službe. (B92, Večernje novosti)
Poznat je i slučaj svedoka Ramiza Muricija sa suđenja u Prištini grupi Dukađini, u kojoj su bili i braća Haradinaj.
Prema vlastitom priznanju, svedok je bio meta tri pokušaja ubistva.
U izveštaju o ljudskim pravima ureda SAD konstatuje se da je izostao bilo kakav postupak posle ubistva dva svedoka, opet u slučaju Dukađini, Tahira Zemaja i Irila Selimaja.

No comments: