Wednesday, March 12, 2008

Washington Times-Islamski teroristi na Balkanu

Balkan je značajno uporište islamskih terorista, piše „Vašington tajms”, ukazujući na činjenicu da u muslimanskim zajednicama u Albaniji, na Kosovu, u BiH i Makedoniji postoji razvijena struktura za podršku terorističkim grupama, među kojima je i Al kaida.
Iako vlada u Tirani pruža podršku američkim naporima u borbi protiv islamskih terorista, izveštaj iz 2005. godine ukazuje na to da je Albanija tokom devedesetih godina prošlog veka „pružala uporište” Al kaidi.
„Loša unutrašnja bezbednost, nedostatak kontrole granica i visok nivo kriminala stvorili su okruženje koje je plodno za terorističke aktivnosti. Određeni islamski ekstremisti koristili su Albaniju kao utočište i čak imaju albansko državljanstvo”, rekao je „Vašington tajmsu” stručnjak za terorizam Stiven Vorel.
List navodi da je i Bosna, koja takođe ima značajnu muslimansku zajednicu, u prošlosti pružala podršku Al kaidi i drugim terorističkim organizacijama.
Vašingtonski dnevnik dodaje da je „najveći deo islamskih ekstremista, koji su bosanskim muslimanima pomagali u borbi protiv pravoslavnih Srba, napustio region posle Dejtonskog sporazuma 1995. godine, ali da su neki ostali”.
„Procenjuje se da je više stotina stranih boraca ostalo u Bosni posle rata i dobilo bosansko državljanstvo. Neki operativci Al kaide navodno imaju kontakte sa članovima bosanske obaveštajne službe”, navode američki zvaničnici.
Evropske obaveštajne službe procenjuju da je u Bosni skriveno oko 750 bivših islamskih boraca koji pružaju pomoć teroristima.
List napominje i da vođa Al kaide Osama bin Laden često pominje Bosnu kao „važan primer za džihad” i da se u propagandnom materijalu islamista često mogu videti snimci borbi u Bosni. Američki zvaničnici navode i da su balkanski muslimani bili vrlo interesantni za regrutovanje u Al kaidu, jer se zbog svog fizičkog izgleda lakše mogu utopiti u okruženje u SAD i evropskim zemljama. (Tanjug)

No comments: