Thursday, March 20, 2008

Bus salje oruzje Kosovu

20.Mart'08
Председник Владе Србије Војислав Коштуница изјавио је да одлука Џорџа Буша да наоружава Косово представља „нови, дубоко погрешан корак САД после противправног признања једностране независности”.
„На Косову и Метохији већ има превише оружја и уместо што додатно наоружавају Албанце, било би преко потребно да се Америка врати поштовању међународног права и Повеље УН. Не треба за Косово ново оружје већ нови преговори. Јер, сасвим је сигурно да поновно успостављање међународног права на Балкану, а не слање оружја, представља једини пут који гарантује очување мира и стабилности у региону”.
Коштуница је казао да одлука о слању америчког наоружања само потврђује да се ради о опасном плану стварања прве НАТО државе на свету.
„Зато ова одлука америчког председника изазива највећу забринутост и може представљати само ново продубљивање проблема који су изазвани кршењем Резолуције 1244 и одобрењем Вашингтона да се у Приштини противправно прогласи једнострана независност”, оценио је премијер Србије.
Коштуница је поручио америчким властима да „морају знати да српски народ са огорчењем гледа и памти политику силе коју САД спроводе над Србијом”.
„Србија је слободна и поносна земља, и српски народ је слободан и поносан народ, и док год буде тако, а тако мора бити увек, Косово је Србија. Наша је дужност да се боримо и да се изборимо било данас или сутра за право и правду које припадају Србији”, нагласио је Коштуница.
„Сваки Србин зна да нам је досадашња борба за Косово обезбедила легитимно право да држава Србија заувек покрајину Косово и Метохија сматра својим саставним и неотуђивим делом. Ово нам право данас потврђује огроман број држава које су одбиле да признају самопроглашену НАТО државу”, подвукао је премијер Србије.
Бела кућа је саопштила да је председник САД Џорџ Буш одобрио испоруку оружја Косову као знак успостављања односа после признања независности Косова. У меморандуму Беле куће Буш наводи да Косово - пошто је стекло независност - може да добија одбрамбени материјал и услуге у складу с америчким прописима. (РТС)

No comments: