Wednesday, March 12, 2008

Granatama na Visoke Decane

30.Mart, 2007
Blizu manastira Visoki Dečani jutros je odjeknula snažna eksplozija.
Eksplozija je odjeknula u 1.10, u neposrednoj blizini manastira, a monasi, koje je eksplozija probudila, rekli su da je reč o granati koja je verovatno ispaljena sa brda iznad manastira.
Monasi su rekli da se prvo čuo tihi prasak, potom zvižduk od oko dve sekunde, a zatim jaka detonacija u neposrednoj blizini manastira.
Pripadnici italijanskog kontingenta Kfora koji obezbeđuju manastir i u blizini manastira imaju vojnu bazu odmah su reagovali i krenuli u potragu za napadačima, prenela je Info-služba. Iguman manastira, episkop Teodosije rekao je da je reč o granatiranju manastira i to najverovatnije u cilju zastrašivanja i slanja preteće poruke monasima.
Episkop Teodosije naglasio je da je bacanje granate iz ručnog bacača na manastir Visoki Dečani teroristički akt i da je jasno da su meta napadača bili crkva ili stambeni objekti. On je podsetio da su od 1999. godine 23 granate pale na okolinu manastira, ali da je poslednja, koja je eksplodirala u petak, bila najbliža crkvi - na svega dvadeset metara udaljenosti od nje.
Prema njegovom mišljenju, namera napadača bila je i obeshrabrivanje monaškog bratstva i zastrašivanje srpskog naroda koji se vraća u Metohiju. „Bratstvo je spokojno, ono se nije uplašilo jer sveti kralj Stefan Dečanski štiti i crkvu i nas od samog početka, u to verujemo i nismo nimalo obeshrabreni u nameri da ostanemo u našoj svetinji”.
Kosovska policija saopštila je da je na zid dvorišta manastira Visoki Dečani pala granata ispaljena iz ručnog bacača.
Neeksplodiranu granatu odneli su pripadnici Kfora, dok je policija pokupila ostale dokaze kako bi istražila slučaj.
KONTAKT GRUPA IZRAZILA PODRŠKU MONAŠKOM BRATSTVU
Predstavnici misija zemalja Kontakt grupe na Kosovu oštro su osudili granatiranje manastira Visoki Dečani, istakavši da je bezbednost srpske zajednice u Pokrajini „od najveće važnosti”. „Takvo nasilje protiv srpske zajednice ili Srpske pravoslavne crkve na Kosovu apsolutno je nedozvoljeno i nepodnošljivo”, istaknuto je u saopštenju kancelarija zemalja Kontakt grupe dostavljenom Tanjugu iz misije SAD u Prištini.

1 comment:

Anonymous said...

Good post and this enter helped me alot in my college assignement. Thank you on your information.