Sunday, March 9, 2008

Manastir Kovilj

Na njegovu izričitu želju da se tokom posete u Jugoslaviji susretne i sa jednom monaškom zajednicom, kardinal Karlo Maria Martini je u petak 15. februara, na praznik Sretenja, obišao manastir Kovilj.
Milanskog nadbiskupa, koga su u ovoj poseti pratili pomoćni milanski biskup msgr. Francesco Coccopalmerio, apostolski nuncij u SR Jugoslaviji msgr. Eugenio Sbarbaro, beogradski nadbiskup i metropolita msgr. Stanislav Hočevar i drugi članovi delegacije, u koviljskom manastiru dočekao je episkop jegarski gospodin Porfirije sa monasima.
Njegovo Preosveštenstvo je kardinala Martinija pozdravio sledećim rečima:
Ovaj manastir je nastao na mestu na kojem su se izmirile ugarska i srpska vojska, a posrednik tog izmirenja bio je sv. Sava. Na mestu na kojem je mir postignut bila podignuta jedna crkva, iz koje se kasnije razvio ovaj manastir. Zato, pored toga što je mesto gde se sakupljaju monasi, ovaj manastir istovremeno je i simbol pomirenja i apel za mir svim ljudima. Simbol je mira, ali ne onog koji samo znači stanje bez ratovanja, nego istinskog mira. Ovaj manastir je znak i pokazatelj da se mir ne može postići na političkim poligonima nego da pre svega zavisi od našeg mira sa Bogom. Jer, ko ima taj mir, imaće i mir prema drugima. I zato se mi veoma radujemo što ste došli kod nas u ovu kuću mira, u kuću ljubavi, u kojoj se mi trudimo da skromno služimo. Naročito nas raduje što ste upravo Vi naš gost, kao milanski nadbiskup, naslednik na prestolu sv. Ambrozija čijim smo moštima i mi imali priliku da se poklonimo u Vašoj nadbiskupiji. Nas braću ovog manastira posebno raduje što ste Vi iz Milana jer smo sa hrišćanima Vaše zemlje povezani možda više nego sa hrišćanima drugih zemalja. Takođe smo više puta bili i u Torinu u manastiru Boze i sa kojim skoro svakodnevno komuniciramo. Zbog svega toga, veoma mnogo pozdravljamo Katoličku crkvu iz vaše zemlje.”
Noseći sa sobom pozdrav milanske Crkve i crkve Sv. Ambrozija, Njegova Eminencija kardinal Martini je izrazio duboku zahvalnost za gostoprimstvo i za vladikine reči i naglasio koliko je veliki značaj za njega što se nalazi na ovom mestu punom vere i punom istorije.
„Kako ste pomenuli, ovo je mesto mira i izmirenja među narodima. Potrebno nam je puno molitvi i zagovora svetog Save i drugih svetaca da bi se postigao mir ovde i u Svetoj Zemlji. Kada dolazim na ovakvo mesto naročito su mi na pameti molitve svetosti. To je zaista vredna tradicija koja obogaćuje i istočnu i zapadnu Crkvu. Pre nekoliko decenija sam bio na Gori Atos odakle su mi u sećanju ostale molitve i požrtvovanost manastirskog života. Drago mi je što čujem za manastir Boze. I mi smo jako povezani sa tim manastirom i mogu da kažem da su tri četvrtine njihovih monaha iz milanske nadbiskupije. Potpuno verujem u ono što ste i sami istakli da je najvažnije, a to je da treba da imamo mir u srcu i sa Bogom jer jedino tako oko sebe možemo širiti mir, a takođe duboko verujem i da ovaj manastir uvek širi mir u ovoj zemlji i onima koji ga posećuju. Preporučujem milansku Crkvu vašim molitvama.” Radosni što su se zajedno našli u ovom hramu mira, episkop jegarski i milanski nadbiskup razmenili su darove. Ikonu sv. Ambrozija, delo ruku jednog od braće manastira u Kovilju, poneće sa sobom u svoju crkvu kardinal Martini, a u spomen na ovu njegovu posetu, u koviljskom manastiru ostaće medalja sa motivom kako apostol Petar odgovara Isusu, da će „Na tvoju reč” još jednom baciti mreže za ribolov. Kardinal Martini je od domaćina primio još jedan poklon, rođendanski. Monasi manastira su nasledniku sv. Ambrozija otpevali tropar ovom velikom crkvenom ocu.
Pogledajte desnu stranu crkve Ruzica u Bg. Sa leve strane je Srpski vojnik a sa desne vitez Templar. Šta bi to trebalo da znaci?

1 comment:

Anonymous said...

Good post. I'm facing a few of these issues as well..

my webpage :: unlock iphone telstra