Friday, March 21, 2008

European Champion and Recorder Suspended






Plivač Milorad Čavić suspendovan je danas sa EP jer je na ceremoniji proglašenja nosio majicu sa natpisom „Kosovo je Srbija”.

Čavić je pre dva dana osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu, u disciplini 50 metara delfin, i drugi put u dva dana popravio rekord šampionata.

Disciplinska komisija Evropske plivačke federacije ocenila je da je Čavićev gest „čista politička akcija i povreda pravila”. „Disciplinska komisija LEN-a odlučila je da suspenduje Čavića sa daljeg takmičenja na Evropskom prvenstvu”.
Plivački savez Srbije biće kažnjen sa 7.000 evra.
Čavić je danas trebalo da se takmiči na 100 m slobodno i 100 m delfin.
Čavić je juče rekao da je samo želeo da pošalje „pozitivnu energiju državi koju predstavlja”.
Čavićev menadžer Petar Popovic je ocenio i da je odluka LEN-a da Čavića suspenduje zbog nošenja majice sa natpisom „Kosovo je Srbija” nerazumna i neočekivana. „Implicirano je da je Čavić slao nekakve političke poruke, ali moj stav je da se više LEN bavio politikom. Zaista me zanima kako bi se LEN poneo da je Čavić nosio majicu sa natpisom "Sloboda za Tibet"
”Čaviću je naneta nepravda, on nije nosio majicu sa haškim optuženicima, nije pozivao na nasilje ili kršenje međunarodnih konvencija„, rekla je ministarka za sport i omladinu Samardzic-Markovic. "Podsetiću da većina zemalja, kao ni Ujedinjene nacije, ni Međunarodni olimpijski komtitet, nisu priznale Kosovo".
”G17 plus najoštrije osuđuje odluku disciplinske komisije Evropske plivačke federacije da kazni našeg plivača Milorada Čavića„. G17 plus smatra da takva odluka predstavlja kršenje ličnih sloboda i ljudskih prava, i da je time počinjena velika nepravda prema Čaviću.
Svako ima pravo da izrazi svoje slobodno mišljenje i time pruži podršku svojoj državi. Suspenzija Čavića zbog nošenja majice sa natpisom u kome nema ničeg uvredljivog je skandalozna i predstavlja najgrublji oblik diskriminacije"
Srpski reprezentativac Milorad Čavić:
„LEN je odlučio da me suspenduje i kazni moju federaciju. Stvari nisu išle kako sam se nadao i žalim što neću biti u mogućnosti da uradim nešto veliko u trci na 100 metara delfin, pošto znam da bih to mogao. Vreme je da ovo ostavim iza sebe i okrenem se sledećem velikom takmičenju. Želim da se koncentrišem na Olimpijske igre i dam sve od sebe u završnim pripremama za Peking”, najavio je novi prvak Evrope i evropski rekorder na 50 metara delfin.
Čavić je suspendovan zbog majice „Kosovo je Srbija”, u kojoj se pojavio na stazi uoči trke, a potom i na pobedničkom postolju, kada je u sredu uveče primio zlatnu medalju i slušao srpsku himnu.
Disciplinski organ LEN konstatovao je u petak da takvo njegovo ponašanje predstavlja „čist politički potez” i „kršenje Kodeksa bezbednosti na takmičenjima u organizaciji LEN”. (Mondo)
Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da je suspenzija srpskog plivača „poraz sporta” i „mizeran pokušaj da se i na sportskim takmičenjima legitimiše nasilje”.
Cela zemlja je ponosna na pobedu Milorada Čavića, kojom je postavio novi evropski rekord. Kao najbolji u Evropi, Čavić je na svojoj majici prepisao najvažniju rečenicu iz Povelje UN, koja garantuje da je Kosovo Srbija. Zbog toga je ceo narod još više ponosan na veliku Čavićevu pobedu”, navodi se u izjavi Koštunice.
„Pozivam one razumne i odgovorne ljude u Evropskoj plivačkoj federaciji da omoguće Čaviću da se dalji takmiči, jer je on spreman da i dalje pobeđuje i obara evropske rekorde”, dodao je Koštunica.
Milorad Čavić je pobedio u disciplini 50 metara leptirovim stilom i postavio novi evropski rekord. (Beta)

1 comment:

Anonymous said...

This could cause them to grow less, flower less, and maybe even
die. If you are working on a riding mower or a mower with an electric starter, you
will also want to disconnect the battery as to prevent any
accidental startups while servicing your machine.
In this same respect, mulch aids in the prevention of soil splashing onto
plants.

Here is my page; mulching