Wednesday, March 12, 2008

Pod dejstvom halucinogena?

Мојсије је био под утицајем снажних халуциногена када је са планине Синај донео Десет заповести јеврејском народу, тврди један израелски психолог.
У провокативном чланку објављеном у листу „Тime and Mind”, Бени Шанон навео је да је узимање халуциногена било саставни део верских ритуала Израелићана из Друге књиге Мојсијеве у Библији, преносе светске агенције.
„Што се тиче Мојсија на Синајској гори, то је био или натприродан космички догађај у који не верујем, или легенда у коју такође не верујем, или најзад - што је веома вероватно - догађај у којем су учествовали Мојсије и Израелићани под дејством дрога”, рекао је Шанон државном израелском радију.
„Библија о томе каже да ´народ види звуке´, а то је веома класична појава, на пример у традицији Латинске Америке, где ´виде´ музику”, додао је израелски психолог, који ради као професор на одсеку за когнитивну психологију Универзитета у Јерусалиму.
Шанон је објаснио да две биљке које расту у Синајској пустињи садрже психоактивне молекуле који се налазе и у биљкама од којих се прави снажан амазонски халуциноген ајахуаска. (Танјуг)

No comments: