Sunday, September 16, 2007

About Kosovo

11 Jun, 2007 - Vojislav Kostunica, premijer Srbije

Predsednik Vlade Srbije izjavio je da je pravo Amerike da, shodno svojim interesima podržava pojedine države i narode, ali ne tako što će im poklanjati nešto što nije njeno vlasništvo. „Amerika mora da pronađe drugi način za ispoljavanje svoje naklonosti i ljubavi prema Albancima umesto što ih daruje srpskim teritorijama. Amerika je bombardovanjem Srbije napravila dovoljno veliku grešku i za prošli i za ovaj vek. Nova greška u vidu podrške jednostranoj nezavisnosti Kosova predstavljala bi nepravdu i novo nasilništvo koje srpski narod ne bi zaboravio. Srbija zato očekuje da se Amerika pridržava Povelje Ujedinjenih Nacija i da ne poseže za pravnim nasiljem.” kaže premijer Koštunica.

Povodom izjave američkog predsednika Džordža Buša u Tirani da SAD smatraju da Kosovo treba da bude nezavisno ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je da SAD „ne mogu da odluče o nezavisnosti teritorija drugih država, posebno ne onih suverenih i demokratskih”. „Svi znaju da Amerika može da odluči samo da jedna njena federalna jedinica ili država može da bude nezavisna, ali ne može da odluči o nezavisnosti teritorija drugih država, pogotovo ne suverenih i demokratskih država”, rekao je Samardžić.

Visoki zvaničnik SAD Nikolas Berns rekao je u Atini da SAD prihvataju da razgovaraju samo o datumu kada će Kosovo postati nezavisno, a ne i o tome da li ono treba da dobije nezavisnost, prenosi grčka agencija ANA

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Džordž Buš, koji je na poziv bugarskog predsednika Georgija Prvanova sinoć doputovao u dvodnevnu posetu Bugarskoj, danas je i zvanično dočekan ispred katedrale Aleksandra Nevskog u Sofiji.
To je druga poseta nekog američkog predsednika toj zemlji, nakon što je Bil Klinton 1999. godine posetio Sofiju.
Na dnevnom redu bilo je i pitanje Kosmeta i perspektive zapadnog Balkana u okviru budućeg proširenja NATO-a.
Buš je ponovio da Kosovo mora da bude nezavisno, ali i da Srbiji treba ponuditi perspektivu integracije u NATO kako bi prihvatila gubitak te pokrajine. „Došao je trenutak da se pogura plan” o nadgledanoj nezavisnosti izaslanika UN Martija Ahtisarija, rekao je Buš. „Amerika veruje da Kosovo mora da bude nezavisno”, poručio je američki predsednik. (RTS)
----------------------------------------------------------
KORUPCIJA AHTISARIJA
Predsednik Međunarodne asocijacije strateških studija Gregori Kopli izjavio je da je sve što je objavljeno o potkupljivanju izaslanika generalnog sekretara UN za Kosovo i Metohiju Martija Ahtisarija tačno.
U sastavu te asocijacije je američki obaveštajni servis Globalni informacioni sistem, koji je potvrdio navode medija da je Ahtisari primao mito od albanske mafije.
„Videli smo isveštaj BND-a (nemačke obaveštajne službe). Zatim smo pitali svoje izvore da li možemo da dobijemo nezavisnu potvrdu Ahtisarijeve korumpiranosti. Nekoliko obaveštajnih izvora iz različitih zemlja umešanih u kosovski proces imalo je sumnje, ili dokaze, o umešanosti Ahtisarija u albanski organizovani kriminal”, izjavio je Kopli.
On je rekao da očekuje da UN razmotre položaj Ahtisarija, ali da, „na žalost, generalnom sekretaru UN Ban Ki-munu nedostaje ´petlja´ da prihvati situaciju nastalu pretnjama OVK da će obnoviti nasilje”.
Kopli je dodao da je razočaran što novi generalni sekretar nema hrabrosti da „počisti sopstveno dvorište”, ocenjujući da to pokazuje da je „u UN ostalo mnogo korupcije koja je postajala pod Banovim prethodnikom”.
On je istakao da je Ban, „ubrzo pošto je tražio istragu” (u vezi s tvrdnjama o Ahtisarijevoj korupmiranosti), „zahtevao brzo razrešenje kosovske situacije i nije preduzeo jasne korake da suspenduje Ahtisarija ili da razmotri njegovo delovanje”.
„Očigledno je bio šokiran prvim optužbama, sigurno ih je izveštaj BND-a potvrdio, ali treba imati u vidu da je on sada pod ogromnim pritiskom - ne samo od OVK, koja preti nasiljem celom regionu - već i od američkog Stejt departmenta, koji se ponaša manje-više kao agent OVK u promovisanju kosovske nezavisnosti”, rekao je Kopli.
„Posmatramo ga (Ahtisarija) otkako je postavljen za specijalnog izaslanika UN za status Kosova, jer smo znali da je na to mesto došao pošto je radio za Međunarodnu kriznu grupu, koju je, u osnovi, ustanovio finansijer Džordž Soroš. Znali smo i da Soroš, kao i MKG, ima veoma čvrst stav u korist nezavisnosti Kosova. To znači da on nije neutralna ličnost na ovoj dužnosti”, rekao je predsednik Međunarodne asocijacije strateških studija.
„Novosti” su ranije prenele izjavu predsednika Američkog saveta za Kosovo i srpskog lobiste u SAD Džima Džatrasa da je dobio analizu GIS-a, u kojoj se potvrđuju navodi banjalučkog lista „Fokus”, po kojima je BND došao do saznanja da je Ahtisari primao mito od albanske mafije, da bi radio za nezavisnost Kosova.
Te banjalučke novine su 21. juna objavile da je na Ahtisarijev privatni račun isplaćeno dva miliona evra, kao i da je na njegovom kontu registrovano nekoliko višemilionskih uplata, u iznosu do 40 miliona evra.
Prema tom izvoru, nemačka vlada direktno je angažovala brigadira BND-a Luka Nimana da deo obaveštajnog aparata stavi u službu Ujedinjenih nacija, po molbi generalnog sekretara UN.
„Istraživali smo mnogo slučajeva korupcije na Balkanu u poslednjih 15 godina. Čuli smo mnogo informacija i glasina o korupciji u kancelariji Ahtisarija, ali smo sačekali dok nismo čuli za napis u banjalučkom listu ´Fokus´. Tada smo započeli sostvenu istragu”, rekao je Kopli.
„Razgovarali smo sa mnogo naših izvora, i utvrdili da je tačno da je nemačka tajna služba BND sačinila izveštaj. Naš izveštaj je, naravno, sačinjen za vlade, koje jedine koriste GIS. Koliko shvatam, to je kasnije ´procurilo´ u medije”, kazao je Kopli. (RTS)
---------------------------------------------------------
GORAZDEVAC, KOSOVO
13 Avgust 2007
Danas se navršava četiri godine od ubistva dvoje srpske dece i ranjavanja još četvoro na reci Bistrici, u selu Goraždevac, nadomak Peći.
Zločinci koji su počinili to monstruozno ubistvo, pucajući iz automatskog oružja na decu koja su se tog dana kupala u Bistrici, još su neidentifikovani i na slobodi.
Tog dana ubijeni su Pantelija Dakić i Ivan Jovović, dok su ranjeni Dragana Srbljak, Marko Bogićević, Bogdan Bukumirić i Đorđe Ugrenović.
Tadašnji komesar UNMIK policije Štefan Feler rekao je da će „prevrnuti svaki komad zemlje kako bi pronašao ubice dece”. Međutim, ni nagrada od milion evra za pronalazak ubica, koju je ponudio UNMIK, nije pomogla da se i četiri godine kasnije otkriju odgovorni za zločin.
Portparol Kosovske policijske službe Veton Eljšani izjavio je da policija nastavlja da traga za počiniocima i da je nedavno formirana nova grupa istražitelja, koja će raditi na tom slučaju. On je dodao da je u cilju istrage do sada u vezi sa ovim slučajem pretreseno 100 kuća u regionu Goraždevca, da je 75 osoba ispitano u vezi sa ubistvom, a da se i dalje traga za počiniocima. Eljšani je pozvao sve koji nešto znaju u vezi sa zločinom da to prijave najbližoj policijskoj stanici na Kosovu i Metohiji.
Goraždevac je najveće srpsko naselje u Metohiji, u kojoj je posle dolaska UNMIK-a i Kfora u pokrajinu ostalo da živi oko 1.000 Srba. (RTS)
--------------------------------------------------
Najveca srpska pravoslavna svetinja u opasnosti (hram Presvete Bogorodice sa grobnicom Arhiepiskopa Danila iz 1337).
--------------------------------------------------

No comments: