Saturday, September 22, 2007

JAT

' Aeroput'


Nacionalna aviokompanija „Jat ervejz” obeležava 80. godinu postojanja i uspostavljanja civilnog vazdušnog saobraćaja u Srbiji. „Jat ervejz” je naslednik Društva za vazdušni saobraćaj „Aeroput”, koje je osnovano 17. juna 1927. godine, kao 10. kompanija u Evropi i 21. u svetu. Februara sledeće godine, otvorena je prva domaća vazdušna linija između Beograda i Zagreba, dok je između dva rata „Aeroput”, pored brojnih linija unutar Kraljevine Jugoslavije, održavao saobraćaj za Beč, Solun, Sofiju, Prag, Budimpeštu i Tiranu.

Posle Drugog svetskog rata, 1. aprila 1947. formiran je „Jugoslovenski aerotransport”, današnji „Jat ervejz”, koji je u drugoj polovini osamdesetih godina sa flotom od 33 aviona, na više od 300 redovnih linija, prevozio skoro pet miliona putnika godišnje, što ga je svrstavalo među 12 najvećih kompanija u Evropi i tridesetak u svetu. „

Jugoslovenski Aerotransport” promenio je ime u „Jat ervejz” 8. avgusta 2003. godine.
Flota nacionalne aviokompanije sada broji 12 letelica, osam „boinga 737” i četiri ATR-72, sa kojima saobraća prema više od 30 odredišta u 26 zemalja Evrope, Bliskog istoka i severne Afrike.
Srpski avioprevoznik je prošlu godinu, po prvi put posle 16 godina gubitaka, završio pozitivnim finansijskim rezultatom i dobitkom od 3,8 miliona evra uz povećanje broja prevezenih putnika za 17 odsto, na više od 1,2 miliona. (Tanjug)


No comments: