Saturday, September 22, 2007

Alan Greenspan


Bivši direktor Federalnih rezervi SAD kaže da je obezbeđenje nafte bilo suštinsko u svrgavanju Sadama Huseina.
Alan Grinspen tvrdi da je zvaničnicima Bele kuće pre pokretanja rata u Iraku rekao da je svrgavanje Sadama Huseina suštinsko u obezbeđivanju naftnih rezervi.
Upitan da li ima razloga za zadovoljstvo što je lider Iraka Sadam Husein uklonjen sa vlasti, Grinspen je odgovorio da je to „bilo od suštinskog značaja”.
U svojoj knjizi „Doba turbulencija: Avanture u Novom svetu”, Grinspan piše da mu je „žao što je politički nezgodno priznati ono što svi znaju, a to je da je rat u Iraku uglavnom vođen zbog nafte”. Međutim, kako ističe Vašington post, Grinspanova najveća podrška za zbacivanje Huseina sa vlasti bila je ekonomske prirode. „Mislim da je Sadam Husein jasno stavio do znanja, imajući u vidu 30 godina dugu istoriju, da je bio blizu preuzimanja kontrole u moreuzu Hormuz, kuda dnevno prođe 17, 18 ili 19 miliona barela nafte”, objašava Grinspan i dodaje da je zbog toga rekao da je „od suštinskog značaja” bilo svrgavanje bivšeg iračkog lidera.
Grinspen je sa dužnosti prvog čoveka Federalnih rezervi otišao početkom 2006, posle 18 godina na čelu te institucije.

( * * * )
Greenspan described himself as "lifelong libertarian Republican"
In "The Age of Turbulence: Adventures in a New World", published September 17, 2007, Greenspan rails against President George W. Bush, Vice President Dick Cheney, and the Republican-controlled Congress for abandoning the Republican Party's principles on spending and deficits. Greenspan's criticisms of President Bush include his refusal to veto spending bills, sending the country into deeper and deeper deficits, and for putting political imperatives ahead of sound economic policies.
Greenspan also offers his opinion that the Iraq War is about oil, writing, "I am saddened that it is politically inconvenient to acknowledge what everyone knows: the Iraq war is largely about oil".

No comments: