Tuesday, January 1, 2008

Dr. Dejan Ilic

Profesor i odbojkaš Dejan Ilić (48) je doktor nauka, a kao vanredni profesor predaje na nekoliko svetskih univerziteta, senator je u Evropskom privrednom senatu, jedini je Srbin redovni član Akademije nauka u Njujorku.
Pre tri godine dobio je nagradu za životno delo Svetskog udruženja hemičara u SAD.
Osim u svoju suprugu, ćerkicu, fizičku hemiju, Smederevo i Selevac, dr Dejan Ilić zaljubljen je i u odbojku. Prvi put zaigrao je sa 16 godina, a od Crvene zvezde stigao je do francuskog Medona i nemačkog Drezdena. I danas igra.
'Ja sam čovek seljak. Ovde trošim energiju na fizičke poslove, zidam, okopavam, volim da vozim traktor u zamašćenim pantalonama. Napajam vijuge za nove ideje.'-ovako govori prof. dr Dejan Ilić, jedan od najuspešnijih Srba u dijaspori, doskora direktor nemačke firme „Varta-mikrobateri“, a odskora prvi čovek kompanije za proizvodnju filmskih uređaja ARRI AG u Minhenu. 'U selu se stalno nešto radi. Pomažem komšijama ako šta treba da se ponese, ozida. Sadim i orezujem ruže, traktorišem', kaže čovek koji je izumeo prvu evropsku litijumsku bateriju za pejsmejker i izazvao revoluciju u svetu mini baterija. Za bateriju za slušni aparat marke „power one“, dr Ilić dobio je drugu svetsku nagradu za dizajn.
Prošle godine je bio proglašen jednim od 20 najboljih menadžera na svetu. U konkurenciji 1.000 najbriljantnijih mozgova, dr Ilić bio je jedini kome je mesto rođenja u Srbiji.
'Angažman u ARRI AG, najstarijoj kompaniji na svetu za proizvodnju filmskih uređaja, izazov je koji se ne odbija. Fizička hemija i spektroskopija su moja ljubav. Mogućnost da kreirate novi digitalni svet dobije se jednom u radnom veku. Pripremamo se za izradu novog čipa za 3D tehnologiju, što je prvi korak ka digitalizovanom bioskopu', objašnjava dr Ilić okupljenima u seoskoj kafani.
Kaže da je novi posao prihvatio i zato što je Minhen u poređenju s Elvagenom, 200 kilometara bliži Selevcu.
----------------------------
23 Januar 2007
Dejan Ilić, direktor „Varta mikrobaterije”, dobitnik je svetske nagrade za inovacije u kategoriji srednjih preduzeća, koja mu je dodeljena tokom vikenda na svečanosti u poznatoj frankfurtskoj zgradi „Alte opera”.
Ovu nagradu Dejan Ilić dobio je za izum prve polimer baterije u svetu, ugrađene u najnovijem MP3 plejeru, poznatog proizvođača „Epl”.
„Reč je o izumu koji je poznata američka firma ugradila u svoj minijaturni MP3 plejer zahvaljujući kome su njihove akcije na tržištu porasle za osam do devet odsto, a akcije celog tržišta elektronike na kraju su zbog toga porasle za četiri odsto.
´Varta mikrobaterija´ na ovom projektu uradila je da baterija za ovaj MP3 plejer može na sebi da ima tri mikročipa, zatim da komunicira sa čitavom elektronikom, a ceo trik bio je u tome da izumemo bateriju koja će da se puni dok korisnik skida muziku sa kompjutera, u čemu smo i uspeli”, izjavio je Dejan Ilić, direktor „Varta mikrobaterije”.
Po njegovim rečima, ovaj MP3 plejer, koji se na tržištu SAD prodaje po ceni od 499 dolara, ne samo da može da skida muziku i isto vreme puni bateriju već korisniku pruža i slušanje muzike od 20 sati, a baterije se mogu puniti čak 1.000 puta.
„Varta mikrobaterija” je već prodala pet miliona baterija za ova uređaj, a u celom svetu „Epl” će u masovnu prodaju MP3 plejer pustiti već od aprila ove godine.
I pre nego što je u subotu dobio nagradu, ceo hol „Alte opere” odavao je utisak da će baš Dejan Ilić dobiti ovu prestižnu nagradu.
Naime, u „Alte operi” mogli su se videti panoi tri firme koje su dobile nagrade u svojim kategorijama, a između ostalog tu je bio i pano „Varta mikrobaterije”, koji je prikazivao baterije za minijaturni MP3 plejer.
„Mislim da su Nemci bili u šoku kad su čuli da je jedan Srbin dobio nagradu za inovaciju, a ova nagrada za Srbiju znači mnogo. Pre svega, Dejan Ilić otvara vrata mnogim poznatim kompanijama u Nemačkoj, a on je, kao veliki patriota, spreman da pomogne svojoj zemlji”, izjavio je Ognjen Pribićević, ambasador Srbije u Berlinu. Može se reći da je sa ovom nagradom Dejan Ilić na krovu sveta, jer je ovo samo jedna u nizu nagrada koje je Ilić dobio. Prošle godine u Monte Karlu bio je proglašen za najboljeg menadžera u svetu. (Blic)

1 comment:

Anonymous said...

After I initially commented I seem to have clicked on
the -Notify me when new comments arе added- checkbοx and from nοw on everу
tіme a commеnt іs added I receive four emаils ωith
the exaсt samе cοmment. There has to be a wаy yοu аre able to
removе mе from thаt sеrvice?
Apprесiate it!

Take а look at my ωеbsite: apple iphone repair