Thursday, January 3, 2008

Slovenacke masovne grobnice

12 Avgust 2007
Komisija Vlade Slovenije za pitanje masovnih grobnica na Pohorju otkrila je posmrtne ostatke oko 15.000 osoba.
Reč je o osobama ubijenim odmah po završetku II svetskog rata, piše ljubljanski Dnevnik. Posmrtni ostaci su nađeni u protivtenkovskom jarku na Arehu, na mariborskom Pohorju.
Žrtve su većinom pripadnici četničkih jedinica iz Srbije i Crne Gore, ustaških i domobranskih iz Hrvatske i ruski kozaci, pripadnici nemačke vojske. Njih su, kako piše list, u maju i junu 1945. likvidirali pripadnici VI proleterske brigade kapetana Rada Čolaka.
Članovi komisije procenjuju da je broj žrtava i veći, a neki slovenački mediji smatraju da je reč o najmasovnijim likvidacijama posle II svetskog rata u Evropi, masovnijim od masakra u Srebrenici.
U istraživanju učestvuju i stručnjaci iz Hrvatske jer se pretpostavlja da se u masovnim grobnicama u 80 odsto slučajeva nalaze pripadici vojske Nezavisne države Hrvatske i domobrana.
U jednoj drugoj grobnici na Pohorju su nađeni ostaci Slovenaca koji su sarađivali sa okupatorom tokom rata i pripadnika nemačke manjine iz Maribora, koji su bili zatvoreni u Kidiričevu. Komisija još nije završila rad i planira da otvori još 19 grobnica u okolini Maribora i Kidričeva. (Beta)

No comments: